Sauna
Sauna Nedir?
Saunalar, özel dinlenme odası, masaj bankı, duş odası, sıcak banyo, soğuk banyo ve uzanma banklarından oluşur. Sauna odasında mentollü su bulunur. Kızgın, gözenekli taşların üzerine her 5-7 dakikada özel bir kepçeyle mentollü sudan dökülerek su buharı elde edilir. Kan dolaşımını hızlandırıcı sıcak ortamdan dolayı kalp hastalarının saunadan yararlanmaları sağlık açısından sakıncalıdır.
Sauna odası en az 9 m3 olacaktır. Sauna odasının etrafı fırınlanmış gürgen ağacı ile kaplı olacak ve kademeli oturma yerleri bulunacaktır.
Kan Dolaşımını
Hızlandırır
Vücutta biriken toksinleri atılmasını sağlar
Sauna yüksek sıcaklık ve düşük nem oranlı ortamda sauna banyosu yapan bireyin deri tabakasının üst yüzeyinde 10°C ısı yükselmesi ile oluşur, aynı zamanda deri tabakasının altında da sıcaklık normalden 1°C daha artar, bu da vücudu hastalıklara karşı koruyan madde olan antikor üretimini arttırır, kan dolaşımını hızlandırır ve metabolizmamız deri altındaki sıcaklık yükselmesini önlemek için yoğun bir terleme ile tepki vermekte, bu terleme sırasında vücutta biriken toksinlerin atılması ile gelen dinçlik laktik asidin atılmasıyla kaslardaki ağrıların giderilmesi, ölü hücrelerin atılmasıyla taze, pürüzsüz bir cilde sahip olma imkanı sunmaktadır.
Saunanın Faydaları
- Saunadan hemen sonra insan kendini yeniden doğmuş gibi hisseder. Dinlendirir, bedensel ve ruhsal olarak rahatlatır ve mutlu kılar. Savunma sistemini güçlendirir, enfeksiyonları engeller.
- Dış görünümdeki değişiklikler hemen fark edilir. Zayıflamaya destekleyici olur. Çeşitli fonksiyon bozukluklarında (astım, baş ağrısı, yüksek tansiyon vb.) faydalı etki yapar.
- Sauna herkese farklı yarar sağlamaktadır. Bu konuda herkesin fikir birliğine vardığı konu ise düzenli sauna kullanımının beden ve ruh sağlığına pozitif etkisinin olduğudur.
- Vücuttaki sıcaklık artışları sayesinde antikor üretimi artmaktadır.
- Sıcaklık artışı ile kan damarlarının genişlemesi, buna bağlı olarak da kan dolaşımının hızlanması görülmektedir.. Organizmamız vücut sıcaklığını deriyi soğutarak sabit tutmaya çalışır ve yoğun bir terleme ortaya çıkar.
- Sauna insan vücuduna genç ve dingin bir görünüm kazandırır. Deri üzerindeki gözeneklerin açılması ile derinin üst tabakasındaki ölü hücreler dışarı atılmış olur.
- Yoğun terleme durumu insan vücudundaki su ve toksinlerin dengesini ayarlar. Özellikle spor yaptıktan sonra saunaya girilmesi ile spor sonrası vücudun salgıladığı ve kas ağrılarına neden olan laktik asidin terleme yolu ile vücuttan atılması sağlanmış olur.
- Düzenli sauna banyoları kasları gevşetmek suretiyle vücuttaki romatizma ve kireçlenme ağrılarına iyi gelmektedir.